Pages

Subscribe:

2008. december 28., vasárnap

Képszerkesztő - Artweaver

Otthoni felhasználásra alkalmas egyszerű képszerkesztő program az Artweaver, mely “kiköpött” Photoshop külsőre és működésre egyaránt ( a Photoshop CS4-hez már nem nagyon hasonlít).



Azt persze egyáltalán nem jelenthetjük ki, hogy egy grafikai stúdióban képes helyettesíteni a Photoshopot, de például otthoni felhasználásra szinte tökéletes választás, mondjuk egy hobbi weboldal grafikájának elkészítéséhez. Bár fontos lehetőségek hiányoznak belőle a Photoshophoz képest (például maszkolás), de a legfontosabb eszközök (klónozás, színátmenet, kitöltés, számos testre szabható ecsettípus, rengeteg szűrő és effekt) mind rendelkezésre állnak. A szűrőkhöz a kor szokásainak megfelelően van Szűrő galéria is, így könnyen kiválaszthatjuk, melyik illene éppen a munkához. A Photoshopban megszokott és kényelmesen használható rétegeffektek közül itt sajnos csak az árnyékot találjuk meg, ráadásul szöveg esetében a használata a szerkeszthetőség elvesztésével jár, de hát nem lehet minden nap karácsony...
A gyorsbillentyűk többsége is egyezik a Photoshopéval.
A program saját formátumában rétegekkel együtt menthetjük el képünket, de PSD-be sajnos nem ment rétegekkel, és ha megnyitunk egy PSD fájlt, annak is elvesznek a rétegei.

Az Artweaver három nagyon pozitív tulajdonsággal rendelkezik: az indulását és a működését tekintve is gyors, tud magyarul (indítás után az Edit/Preferences menüpontban állíthatjuk át magyar nyelvre), és akár telepítés nélkül is használható egy USB memóriakulcsról, vagyis hordozható képszerkesztőnek is kitűnő választás (ehhez a portable változatot kell letöltenünk).

A készítők honlapjáról további szűrőket is letölthetünk hozzá, illetve letölthető egy XnView plug-in is, hogy a népszerű képnézegető program is ismerje az Artweaver saját képformátumát (AWD).
Az Artweaver tehát egyáltalán nem győzheti le a Photoshopot, ám kezdőknek több mint elég, amit ez a program tud.




Forrás: techline.hu

0 megjegyzés: